четвер, 10 вересня 2015 р.

Люби і знай свій рідний край. Суми. Кроки з минулого у майбутнє

       Учні 4 класу Сумської спеціалізованої школи № 10 познайомились із сучасним життям  міста Суми,  його визначними пам'ятками.
      Діти переглянули  підбірки матеріалів преси, провели пішохідну екскурсію вулицями міста, відвідали пам'ятні місця.


Однією з візитівок нашого міста є фонтан-пам’ятник Суми, встановлений в 2008 р на одній з центральних пішохідних вулиць Сум, символізує легенду про заснування міста. В давні часи  перші переселенці-козаки з містечка Ставка на Київщині на чолі з отаманом Кондратьєвим влітку в 1655 році знайшли на березі невеличкої річки, що впадала в Псел, три мисливські суми з монетами. Річку назвали Сумкою, а заснований тут місто – Суми. Скульптор А. Шевченко відтворив легенду в камені: над колодязем з водою висить сумка з грошима, з якої також витікає вода.  Сумчани з великим задоволенням відвідують це місце.
  
                                        

Невелика альтанка різьбленого дерева, побудована за проектом архітектора А. Щавелєва без єдиного цвяха, вже багато років  вважається візитною карткою міста. . Це єдине дерев’яна споруда в місті, яка аніскільки не постраждала в роки Великої Вітчизняної війни. Вона приваблює сумчан своєю неповторністю, казковою чарівністю.

                                          

Троїцький собор у Сумах – один з найкрасивіших храмів міста.  Побудований в 1901-14 рр. в стилі класицизму з елементами бароко  архітектором  Г .Шольцем . Інтер’єри оформлені художником М. Нестеровим. Проект мозаїчної підлоги і церковної огорожі виконав відомий архітектор А. Щусєв.  До останнього часу Троїцький собор використовувався як будинок органної музики.  

                                        

       З матеріалів преси  учні довідались, що більшість населення міста зайнята на виробництві. Водночас постійно плідно працюють навчальні заклади, лікарні, бібліотеки, торгова мереж.

        Сумчани постійно дбають про благоустрій рідного краю. З початком весни місто поступово одягається  у зелені шати скверів і клумб. Наше місто - найкраще.

1 коментар: