четвер, 10 вересня 2015 р.

Які тварини занесені до Червоної книги України?

"Червона книга України" - основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання. 
Для кожного виду тварин і рослин наведено малюнок і карту-схему. Тваринний світ Ук-раїни відрізняється розмаїтим видовим складом і включає поширення, а також відомості про чисельність, розмноження, вжиті заходи охорони та ін.
За приблизними підрахунками 44 800 видів тварин. На території України — діяльності, що проникає у найвіддаленіші куточки, і посиленням багато унікальних природних міс- цевостей, де водяться рідкісні реліктові або ендемічні тварини. У зв'язку з інтенсифікацією господарської негативного впливу антропогенних факторів на природне середовище,  від людської діяльності. Необхідність охорони тварин і рослин поряд із збереженням тва-ринного і рослинного світу стало одним з найактуальніших завдань держави. 
Серед численних проблем охорони природи особливе місце належить збереженню та раці- ональному використанню диких тварин, найменш захищених Всесвітній стратегії охорони природи (1978), Червоній книзі Міжнародного охороною атмосфери, земель, надр і вод відображена у багатьох документах міжнародного співробітництва: Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, які перебувають під загрозою зникнення (1973), Союзу охорони природи та природних ресурсів (МСОП), Європейському світу; є основою для розробки подальших дій, спрямованих на охорону Червоному списку тварин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі (1991), у Червоних книгах окремих країн.
Мета заснування Червоної книги - поліпшення охорони рідкісних та таких, що знаходяться під загрозою зникнення видів рослинного і тваринного занесених до неї видів тварин і рослин. 

Перший том - «Червона книга України. Тваринний світ» - складається з 11 розділів, що включають статті про 382 види тварин.
Перше видання Червоної книги України (1980 р.) містило опис 85 видів (підвидів) тварин: 29 — ссавців, 28 — птахів, 6 — плазунів, 4 — земноводних, 18 — комах і 151 вид вищих рослин. За час, що минув після 1980 року, наукові знання про тваринний світ значно поповнились; декотрі тварини, які ще недавно були звичайними, сьогодні стали рідкісними або зникли. Вчені критично переглянули список видів (підвидів) фауни України, визначили рідкісні, зникаючі та ін. категорії, занесли їх до Червоної книги незалежно від місця виду у природі та його господарського значення, керуючись основним принципом — збереження видової різноманітності диких тварин у природі та цілісності біоценозів, у суку-пності яких вони існують.
“Червона книга України. Тваринний світ” — складається з 11 розділів, що включають статті про 382 види тварин: гідроїдні поліпи (2 види), черви круглі (2) та черви кільчасті   (7), ракоподібні (26), павукоподібні (2) та багатоніжки (3), комахи (173), молюски (12), круглороті (2) та риби.

1 коментар: