четвер, 24 вересня 2015 р.

Чого навчає казка?

 Діти дуже люблять казки, особливо чарівні. Захоплюючий сюжет казки займає фантазію дитини, відволікає її від біганини і гучних ігор і змушує затамувати подих в очікуванні дива. Але казка не тільки виконує розважальну роль. Учені давно довели, що казки несуть велику виховну функцію. Через казку з покоління до покоління передається народна мудрість.
Казка – це своєрідна маленька модель світобудови.

Дитині, яка ще так мало знає про навколишній світ, простіше всього знайомитися з ним, слухаючи захоплюючі казкові сюжети. Які ж корисні уроки може винести дитина з маминої казки?
Казка вчить, що світ ділиться на хороших і поганих людей, звірів та інших істот. Але добрих істот завжди більше, і їх більше любить удача. Злі ж істоти погано закінчують своє життя.
Казка формує образ позитивного героя: доброго, розумного, сильного, відповідального, вірного своєму слову.
Казка вчить не боятися труднощів. Головний Герой казки завжди береться за виконання будь-якої роботи, якою б нездійсненою вона не здавалася. І в тому, що він перемагає, чималу роль грають віра в себе, сміливість і допомога друзів.
Казка вчить: дружба перемагає завжди! А найвірніший спосіб знайти друга – це не відвернутися від нього в потрібний момент. У казкового Героя завжди багато друзів: людей, звірів, птахів, риб. Тому що він не відмовляє в допомозі тим, кого зустрічає на своєму шляху, і вони, у свою чергу, не кидають нашого Героя у біді.
Так у Героя з’являються безцінні вірні йому помічники.
Казка вчить не судити про людей за зовнішнім виглядом. Іван-дурень на перевірку завжди виявляється Іваном-царевичем, а Царівна-жаба – Царівною Прекрасною. Та й страшна Баба-Яга не у всіх казках – негативний персонаж.
Казка вчить: гарна справа не з першої спроби виходить. Казковому Герою по три рази доводиться йти на Змія Горинича або на інше чудовисько, але сміливість і завзятість обов’язково винагороджуються перемогою.
Казка вчить любові до батьків. Герой, який виконує доручення батька або матері завжди більш улюблений ніж його недбайливі брати і сестри. І саме він отримує у спадок «півцарства на додачу».
Казка вчить патріотизму. Головний Герой завжди з готовністю виходить захищати рідну землю від чудовиськ-загарбників.
Казка містить приховану, ненав’язливу мораль: не можна обманювати, не можна бути жадібним, не можна зраджувати друзів та рідних.
І, головне, казка вчить, що добро має властивість завжди повертатися до того, хто допомагає іншим, і добро завжди перемагає зло. Чи не це модель ідеального світу?

Уроки з казок діти сприймають інтуїтивно і дуже легко. Вони із задоволенням живуть у цьому чарівному світі, хочуть повертатися до нього знову і знову (звідси і прохання почитати знову ту саму казку), а часто і самі придумують цей чарівний світ. Таким чином усна народна творчість сприяє розвитку образного мислення і зв’язного мовлення у дитини.
Запропонуйте дитині самостійно придумати казку за певним сценарієм, запишіть її в красивий зошит. Нехай дитина «попрацює» ілюстратором для цієї саморобної книжки Немає казкарів краще, ніж діти. Дитині буде приємно відчути себе творцем дива і «майже справжнім письменником». А вже з яким задоволенням перечитуються потім ці саморобні книжки! І з яким нетерпінням дитина хоче навчитися читати!
А найголовніше, чого навчить дитину казка – залишатися в душі дитиною. Не випадково у народі кажуть, що казка вчить, як на світі жити. 

Використані джерела: 1. Сайт KidBook 

Немає коментарів:

Дописати коментар